Fretka má premiéru

    Po více než týdnu se konečně nachýlilo ke slibované taškařici - odlovu beranů ze dvou chovných stád (asi 150  plemenných romňaček a užitkové stádo, které se už ani na množství nepočítá :D ). Pořád bylo co dělat a dnes se konečně v Maříkově našla práce i pro trio - Qwert, Yori, Fretka - které Doubrafka po několik dnů vláčela do práce sebou. Nechci říkat že naplano, neboť šmejdění po lese a pastvinách, nakládání se do bažiny a strkání čumáků pod zatloukač kůlů, a to i když vás okusují krvelační hmyzové, je větší zábava než dřepět doma. 
    Fretka byla dnes poprvé vypuštěna navolno do velkého stáda. Okamžitě s Yorkou vytvořily tým a tramtadadá odpelášily do dáli za stádo. Doubrafka vidouce jak jim to jde raději stáhla pana Qwerta k sobě, aby holkám nekazil práci a spolu pak hlídali stádo zboku, aby jim neuhnulo kam nemělo. Qwert, ačkoli již není nejmladší, stále běhá jako pošuk, brzda nikde... a pokud jde v tandemu s Yorkou, která zase naopak pracuje soustředěně a tlačí jako buldozer, nedělá to dobrotu. Doubrafka musí Qwerta permanentně brzdit a Yorka, ačkoli se snaží Qwertovo tryskomyšení a Doubrafčino nadávání ignorovat, je vidět že je rozptýlená a  nesvá.    
    Zato s Fretkou si naprosto vyhovují. S rozestupen 10 - 50 metrů dle situace,  samostatně hrnuly stádo přes pastvinu k bráně. Fretku bylo nutné jen párkrát lehce zkorigovat, když "zapomněla" nějakého opozdilce, ale už si je začíná také hlídat ... a Doubrafka s Qwertem se dloubali v nose a čekali až bude stádo u nich. Pak již jen směstnali stádo do chumlu a chlapi si vylovili berana a šup s ním do vozíku a následoval odvoz na beraní pastvinku a přesun k dalšímu stádu. 
    Situace obdobná, jen větší prostor a kombinace vysoké a krátké trávy. Z vysoké trávy byla část stáda vytroubena autem a pak se již pracovalo standartně. Nižádných komických situací jsem se nedočkala, takže nuda :(
    Nerada to říkám, neboť moje ego to těžko nese ... ale Fretka pěkně válí. Okukuje jak pracují jiní psi a spolupracuje, překvapivě se přizpůsobí jak Yorce, tak Qwertovi aniž by z něho měla depku... a ani ji nerozhodí Doubrafka, když haleká a mává na psy.přičemž je přesvědčena že je řídí :D (naivka)... Prostě Fretka má nervy jako ocelové lano a mozek dokonalých synapsí.