Chudák Fretička

    Po včerejším SheepTrailu v Maříkově se Doubrafka s Fretkou rozhodly, že vezmou kozy jen na krátkou nenáročnou procházku. Ovšem kdyby tušily v co se prochajda zvrhne, raději by zůstaly doma u facebooku.
    Kozy vylezly z výběhu, chvíli visely na balíku senáže a pak se tradiční cestou vydaly na pastvinu. Fretka za nimi a Doubrafka se vlekla v závěsu. Zastavily se na spáditém břehu, který se neseká a tak je plný zajímavých kozích mňamek - plevelů a bylinek, lemuje pastvinu  prudce spadá k polní cestě. Kozy se krásně rozprostřely do stran a zobaly a zobaly. Fretka si lezla mezi nimi a pomalu je postrkovala, aby spásání bylo rovnoměrné a kozy nedělaly na bylinném porostu nevzhledné zuby (výkusy). Prostě idyla.
Asi to byla nudná činnost, neboť asociální koza Anýza a její souškodiči se rozhodli odcválat do roklinky s bažinou, vemena se jim výsměšně plácala o zadní nohy a nezkušená Fretka jen s údivem koukala co se děje. Současně několik kůzlat vylezlo nahoru na pastvinu a nastal chaos. Líná Doubrafka musela sešplhat ze svahu dolů a osobně Fretce názorně ukázat jak se v takové situaci zachovat. Chvíli se tam motaly jako dvě zmatené včely, ale nakonec Fretka pochopila co a jak. Ovšem, jak je známo, kozy jsou potměšilé bytosti a Anýza obzvláště. Fretka se pěkně nadřela a Doubrafka naběhala, než tu bandu po jednotlivých kusech sundaly ze stromů a vyhnaly z roklinky. A pak už společně svahem nahoru na pastvinu.
    Ovšem pocit vítězství a myšlenky oddech vzaly okamžitě za své. Anýza za zatáčkou zmerčila pocestné s labradorem, sedící pod strání a užívající si krásný podvečer... vzala je útokem a celé stádo s ní. Pocestní lapali labradora, který nevěřil svým očím a konsternovaně capal mezi kozama. Fretka už vědouc z předchozí lekce jak nahánět kozy v náročném terénu je postupně vyoperovala zpoza pocestných (překvapivě se ani nesnažila sežrat jim svačinu). Doubrafka se s omluvami motala kolem a taky pomáhala, aby se co nejrychleji zdejchly z místa své nekalé činnosti... Vypadalo to že se pocestní docela baví, takže dobrý.
    Jakmile byly zpáty na pastvině, byla vyhlášena pauza. Ovšem kozy si ji vyložily po svém ... k poli s řepkou zbývalo "pouhých" třista metrů ... a tak tradá rovnou za nosem. Očividně jim dosavadní škodění na energii mnoho neubralo, zato Fretka s Doubrafkou už byly téměř vysáté.
    Pomalu jdou za kozama a když už se kozy nebezpečně blížily k poli, Fretka se uvolila zasáhnout. Kozy už prolezly alejí na cestu, Fretka je kousek za nimi. Ještě nikdy pro ně na pole nešla a tak ji přechod z pastviny skrze roští a přes cestu trochu zarazilo. Ovšem je to holka chytrá, nešla za kozama jejich dírou, popošla asi o dvacet metrů stranou a našla si svoji, nadběhla jim a na kozy vybafla a zahnala je zpátky. No prostě Fretka má za ušima.
    To už dorazila i Doubrafka, vytvořila společně s Fretkou rojnici bránící řepkové pole před útokem a obě padly za vlast. Kozy už vypadaly vyběhaně a poklidně se pásly, ovce vyběhané z dopoledního tréninku se také poklidně pásly, takže teď konečně nastala ta správná idylka.