Jak Doubrafce zatnout tipec

   V sobotu vyrážíme do Podkosti..  S Noby na zkoušku HWT a s Fretkou na závody "farma". Sluníčko svítí, ptáčci pomalu přestávají zpívat a padají hromadně z větví,  lidem začíná červenat a odlupovat se spálená kůže... prostě ideální počasí na to celý den pobíhat po pastvině s ofcemi.
  Noby Doubrafku paradoxně opět potěšila, i když nechápu proč, neboť zase přijela se dvěma tituly Dis. Zkoušku HWT nesplnila. Vyfasovala skupinu nejlínějších ofcí na světě, které musela Doubrafka nejprve po jedné vynosit z košáru, a které se i přes intenziví flankování a dokonce i Nobyní jemné zubní popohnání odmítaly hnout rychleji než šneci na cestě z oběda. To už i Doubrafka pěnila a nejradši by šla popohánět tu bandu lenochů spolu s Noby... a to pěkně štoucháním hůlkou (velmi jemně řečeno). Noby se moc snažila, ofce se plazily a rozplazovaly, a nakonec Noby psychicky nevydržela a kousla pořádně... Nutno dodat, že tentokrát prokázala že má pevnější nervy než Doubrafka, která kdyby neměla averzi k chlupům v puse, nosila by ovečky v zubech už daleko dřív.
   No a když to Nobce tak hezky šlo, přihlásili se ještě na "farmu", která byla s ohledem na počasí krátká, spíše technická. U Noby byla opravdu krátká :D. Noby vyráží na outrun, svah ji vede do dolíku, kde nevidí na ofce a Doubrafka s hrůzou v očích sleduje jak běží přímo do ofcí. A pak jen překvapeně kouká... Noby vybíhá na horizont a zahlédla ovce, okamžitě se odklání a širokým flankem ovce obíhá, až za košár a pomalu se na liftu přibližuje. Doubrafka kouká s otevřenou pusou na ten úžasný manévr a tím to celé pohnojila. Nepískla včas Nobce stopku. Píská až v okamžiku kdy vidí jak Noby zrychluje, ale bohužel ta už nereaguje, na ruční brzdě se přetrhlo lanko. Noby stále zrychluje až střelí do ofcí... a to je konec přátelé. Dvě ovce skáčou přes psa a pes jedné z nich visí na vlně... co na to říci, že?

   Takže teď si spravíme chuť, na start nastupuje Fretka. Takhle "primitivní" triálek zvládne pravou zadní, že? Opravdu? Muhaha... no jasněěě... U kolíku se Doubrafka snaží poslat Fretku na outrun dolů z kopce, Fretka si tvrdošíjně trvá na tom že poběží nahoru... kdo myslíte že vyhrál? Fretka mizí za horizontem. Doubrafka neví co si o tom myslet a jen podle toho kam koukají diváci a rozhodčí odhaduje, kde se Fretka vlasně pohybuje... diváci koukají, koukají do dáli a točí se tak nějak jakoby za širokým outrunem (později se dovídáme, že si pěkně hopkala podél plotu kolem pastviny). Nu, uvidíme co z toho bude. Diváci a rozhodčí už nekoukají nikam, tak nějak se tam divně hloučkují... není se co divit - Fretka se objevuje mezi nimi, prohlédne si rozhodčího, udělá výstavní pózu - asi chtěla podrbat na bříšku. Jen tak se prochází, JEN TAK mimochodem se jde podívat na ofce, které tam velmi trpělivě stále střeží zavaděč, pokládá si otázku "co to tady máte?" a hned si na ni odpoví "nic zajímavého..." a vrací se k Doubrafce. Pokus zapískat "look back" sice vyšel, ale reakce byla jiná než si Doubrafka představovala. Fretka se podívala na ofce a bůh ví, cože to na ně udělala za ošklivý obličej, že se hned otočily a utíkaly domů, do stínu... Fretka jim radostně mává a usmívá se do hloučku konsternovaných přihlížejících. To už dokonale rozladěná Doubrafka přichází a kroutí hlavou. Všichni, včetně ní si kladou otázku, proč chodí na závody se psem, který nikdy ofce neviděl a jestli má vůbec ZVOPku, když se po fieldu prochází jak po výstavním kruhu. (Popravdě ZVOPku Fretka nemá...)
   A Fretka se s baziliščím výrazem směje od ucha k uchu a baví se tím jak rozhodčí Míra Koško říká, že tohle ještě tedy neviděl... a taky si nejsem jistá, jestli někdy Míra předal někomu protokol ze závodu, kde by nebyla ani čárka. Ani to Dis. tam nebylo...

   A na závěr mohu říci jen to. Mírovi i zavaděčům se Doubrafky zželelo a dovolili, aby si Fretku "opravila" - samozřejmě mimo soutěž. A co myslíte? Fretka fungovala jako normální pracovní pes. Myslím že je naprosto jasné, kdo tady komu velí!